На вечорницях гуляли, Андрія справляли…

«Є в народу нашого чудові традиції:

Колядки, щедрівки, є і вечорниці….»

/Files/images/5.jpg

Великий історик античності Геродот, який жив у V ст. до Христа, стверджував: "Якби всім народам у світі надали можливість вибирати найкращі з усіх звичаїв та обрядів, то кожен народ вибрав би свої власні". Українці належать до тих націй у Європі, чия обрядовість одна з най­давніших і найбагатших.

Андріївські вечорниці — це веселе і колоритне дійство, яке охоплює не тільки молодь, а й усіх присутніх. Свято Андрія — це і радість, і жарти, і потаємні надії…

Саме це і є основою традиційних щорічних вечорниць у школі – родині №2 , що проходять із запальним почуттям гумору та драйву, модернізованими постановками і масою хорошого настрою та теплими родинними почуттями. Адже учасниками свята є учні 9-11 класів, усі вчителі школи, батьки, а також гості. Усі учасники були одягнені у національне вбрання, а світлиця прикрашена українськими рушниками та скатертинами, предметами побуту - прялкою, кошелями, постолами, рублем, глиняним посудом, піччю.

Свято проводиться на основі стародавніх українських традицій, звичаїв та обрядів, але родзинкою є сценки та вистави «на новий лад». Не є винятком і цей рік.

Розпочалося дійство виставою на кшталт «Фараонів», ролі в якій майстерно виконували вчителі школи. Незмінною традиційною забавою було «кусання калити», в якому залюбки брали участь хлопці, аби показати свою вправність.

А якими смачними українськими стравами смакувала уся шкільна родина, бо на столах були вареники з різним начинням, пампушки та картопля, пиріжки та млинці, узвар, горіхи, зернята…

/Files/images/6.jpg

Українські пісні, які виконували і учні, і батьки, і вчителі, звучали у сучасній обробці під акомпанемент та акапельно.

Та найбільш до вподоби були запальні українські танці, які з великим захопленням, не шкодуючи ні сил, ні ніг,витанцьовували усі учасники свята.

Завітайте на наші наступні вечорниці і отримайте незабутні враження!

«Вечорниці, вечорниці, чари вечорові.

Хто не був на вечорницях той не зна любові…»

Романюк Т. В. - бібліотекар ЗОШ№2

Кiлькiсть переглядiв: 464

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.